Hjælp til dig til at lykkes med at lave fyldte chokolader

TINE PREFERS CHOCOLATE

Kan chokolade blive overtempereret?

Ja, det kan den!


Hvordan bliver chokoladen overtempereret?

Jo længere tid chokoladen ”tilbringer” ved arbejds­tem­peraturen, desto flere form 5 kakaosmør-kry­stal­­ler dannes. Og jo mere chokoladen bevæges, desto flere form 5 kakaosmør-krystaller dannes. Du kan derfor opleve, at chokoladen får en meget tyk kon­si­stens over tid, ligesom chokoladen også kan blive tyk, hvis du rører meget i den. Man taler så om, at choko­laden er overkrystalliseret (eller overtempereret).

Overkrystallisering viser sig altså ved, at chokoladen bli­ver meget tyk i konsi­sten­sen. Hvis det sker, kan choko­laden heldigvis godt reddes uden, at du skal temperere den forfra.

 

Læs videre for at lære, hvordan du redder en overkrystalliseret chokolade

Både tid og bevægelse er katalysatorer for dannelse af form 5 kakaosmør-krystaller i chokoladen. Hvis den tempererede chokolade har stået lang tid, eller hvis der er blevet rørt for meget i den, kan der blive dannet så mange form 5 kakaosmør-krystaller, at chokoladen bliver overkrystalliseret.

Hvis chokoladen bliver overkrystalliseret, vil chokoladens viskositet stige, hvilket resulterer i en meget tyk chokolade. Hvis dette sker, er den gode nyhed, at du godt kan arbejde videre med chokoladen uden at skulle temperere forfra.

For at løse problemet skal du bruge en varmepistol. Med varmepistolen opvarmer du forsigtigt overfladen af chokoladen lidt, og smelter dermed nogle af form 5 kakaosmørkrystallerne. Herefter rører du i chokoladen, så det opvarmede øverste lag blandes grundigt med resten af chokoladen. Efter et stykke tid vil konsistensen af chokoladen igen blive mere flydende.

 

Kan du støbe skaller med overtempereret chokolade?

Det kan godt lade sig gøre at støbe skaller med tykt­flydende (overkrystalliseret) choko­lade, men jeg kan bestemt ikke anbefale det. For ud over, at det er svært at få fine, tynde skaller med en overkrystal­liseret chokolade, så risikerer du også, at chokoladen vil trække sig mindre sammen i for­dyb­ningerne. Det skyldes, at en for stor andel af choko­laden allerede er krystalliseret inden støbning.

Støb­ning med overkry­stal­liseret chokolade vil derfor re­sul­­­tere i mindre shine, risiko for matte pletter og mindre knæk på de fær­dige chokolader.

I min første e-bog "FYLDTE CHOKOLADER - en praktisk guide" kan du læse meget mere om chokoladetemperering og om, hvordan du løser typiske udfordringer i forbindelse med chokoladetemperering og støbning af fyldte chokolader.