Hjælp til dig til at lykkes med at lave fyldte chokolader

TINE PREFERS CHOCOLATE

Temperering om sommeren - de bedste tips!

Der er ingen grund til at sætte leg med chokolade på pause om sommeren. Med disse enkle tips er det muligt at fortsætte med at kreere smukke, farverige chokolader med det helt perfekte knæk i sommermånederne.


1. Tilpas mængden af podningschokolade

Jo højere rumtemperatur, jo større mængde podningschokolade. Det er derfor helt naturligt, at du skal tilsætte mere podningschokolade, når du tempererer chokolade om sommeren, end når du tempererer chokolade om vinteren. Gør du ikke det, vil al podningschokoladen være smeltet, inden temperaturen af chokoladen når den kritiske grænse (læs mere om de kritiske grænser for de forskellige chokolader her: Chokoladetemperering - Så nemt er det!), og så bliver din chokolade ikke tempereret.

Jeg poder fx med ca. 25-26 % om sommeren, men kun med 22-23 % om vinteren. Husk fortsat, at du skal tilsætte al podningschokoladen på én gang for at nedkøle chokoladen hurtigst muligt.


2. Arbejd med chokolade om morgenen

Selv på de helt varme dage vil temperaturen om morgenen oftest være lav nok til, at du kan lykkes både med at farve chokoladeforme og med at temperere chokolade. Det er mest kritisk, at temperaturen ikke er for høj, når du skal farve forme med farvet kakaosmør - i forhold til når du "blot" skal temperere chokolade. Så udvælg dig gerne den dag til farvning af chokoladeforme, hvor vejrudsigten lover den mest kølige morgen.

Hvis du vil vide mere om de anbefalede temperaturer for de forskellige dele af arbejdsprocessen for fyldte chokolader (farvning, støbning, fyldning, lukning og opbevaring), kan du læse meget mere herom i  "FYLDTE CHOKOLADER - en praktisk guide".

  

3. Åbent vindue om natten

En meget nem måde at få sænket temperaturen (yderligere) i dit køkken på sommermorgenerne er at lade et køkkenvindue stå lidt åbent i løbet af natten. Lad eventuelt også vinduet stå åbent, mens du arbejder med chokoladen i dit køkken.

 

4. Gennemtræk

Hvis du er nødt til at temperere chokolade senere på dagen, hvor solen måske har stået på dine køkkenvinduer og på den måde har sørget for (chokoladeirriterende) høj temperatur i dit køkken, kan 10 minutters gennemtræk gøre underværker. Du kan således - inden du går i gang med at temperere chokolade - lave gennemtræk i dit køkken og dermed hurtigt sænke rumtemperaturen et par grader.

Selv hvis du kun kan få temperaturen sænket fra fx 25°C til 23°C, gør de to grader alverden til forskel for, hvor nemt det er for dig at opnå et godt resultat med din chokoladetemperering.

 

NB. Undlad altid dette - både sommer og vinter

Det er ALTID en dårlig idé at have store varmekilder i gang i køkkenet lige før eller imens, du arbejder med farvet kakaosmør eller tempererer chokolade. Eftervarmen fra en ovn kan nemt få temperaturen i dit køkken til at stige de par grader, der gør forskellen i forhold til, om du fx nemt kan dekorere chokoladeforme med farvet kakaosmør, eller om farverne ikke vil sætte sig i formene i de smukke mønstre og designs, som du har planlagt.

En elkedel eller en gryde, der koger, spiller ligeledes meget dårligt sammen med chokoladearbejde. Dampen kan helt ødelægge din temperering.


Vil du vide mere?

Du finder en helt kortfattet og meget nem guide til temperering af både mørk, lys og hvid chokolade lige her: Chokoladetemperering - så nemt er det!

Hvis du hellere vil have en trin for trin beskrivelse med alle de praktiske tips og tricks samt førstehjælp til chokoladetemperering, så finder du den i e-bogen "FYLDTE CHOKOLADER -en praktisk guide".