Hjælp til dig til at lykkes med at lave fyldte chokolader

TINE PREFERS CHOCOLATE

Mythbuster: Sådan rengør jeg mine forme!

Måske har du hørt, at chokoladeforme af polycarbonat ikke må vaskes med sæbe – hverken med op­vas­ke­middel i hånden eller i opvaskemaskinen. Jeg gør imidlertid begge dele, og mine chokolader bliver både skinnende og slipper nemt formene :-)

Polycarbonat er nemlig et ret solidt materiale, og det kan sagtens tåle opvaskemiddel og at komme i opvaskemaskinen. Og ja, når jeg vasker formene i opvaskemaskinen, kommer jeg en opvasketab i maskinen. Jeg ved, at nogle kommer formene i opvas­ke­maskinen uden en opvasketab, men i min optik mangler man så sæben til at få formene rene. Chokolade indeholder fedt, og fedt opløses bedst ved hjælp af varmt vand og sæbe.

Når jeg har vendt chokolader ud af en omgang forme, vasker jeg først eventuelle lidt større chokoladerester af formene af i hånden. Jeg bruger en badesvamp (dedi­ke­ret til choko­lade­vask) og lidt almindeligt opvaskemiddel. Bagefter vasker jeg formene i opvaskemaskinen (for sig selv og ikke sammen med øvrig opvask). Jeg sætter dem i den øverste hylde (altså ikke bestikhylden allerøverst, hvis man har sådan en i sin opvaskemaskine), bruger en almindelig opvasketab og sæt­ter maski­nen på et helt almindeligt opvaskeprogram på 50-60°C.

Når maskinen er færdig, tørrer jeg formene med det samme. Jeg plejer at gøre det ved at tørre formenes overside og kanter af i et rent viskestykke og derefter blæse fordybningerne helt tørre med min airbrush (ved et tryk på 4 bar).

Hvis du ikke har en airbrush, kan du tørre fordybningerne af med et rent viske­stykke. Det er blot vigtigt, at du sørger for at tørre formene af umiddelbart efter, at opvaske­maskinen er færdig. Ellers risikerer du at få kalkpletter i fordyb­ningerne. Sådanne kalkpletter vil kunne ses på de færdige chokolader næste gang, du støber chokolader i formen.

Vær opmærksom på, at en hårtørrer ikke dur til at blæse formene tørre. Det skyl­des, at varm luft blot udtørrer vandet, og der vil så efterlades kalkpletter i fordyb­ningerne. Har du en hårtørrer, der kan blæse kold luft, kan den godt bruges.

Vil du have flere praktiske tips til at lave fyldte chokolader? Find alle de bedste tips i e-bogen "FYLDTE CHOKOLADER - en praktisk guide", som er spækket med praktiske tips, step by step guides, opskrifter og meget, meget mere.