Hjælp til dig til at lykkes med at lave fyldte chokolader

TINE PREFERS CHOCOLATE

Holdbarhed af fyldte chokolader - De 5 vigtigste faktorer

Der er rigtig mange faktorer, der har betydning for holdbarheden af de færdige fyldte chokolader. De 5 vigtigste er:

  • Sammensætning af fyld
  • Krystallisering af ganachefyld inden lukning
  • Ordentlig lukning
  • Opbevaringstemperatur
  • At der er arbejdes ”rent”

Da mikroorganismer skal have vand for at kunne vokse, er det selvsagt vigtigt for holdbarheden af fyldte chokolader, at der inden i chokoladerne er skabt et ”miljø”, hvor andelen af aktivt vand er begrænset. Dermed gør man levevilkårene for mikroorganismer dårlige.

Sukker i fyldet er med til at binde vandet i fyldet, og dermed er sukker med til at give god holdbarhed af de fyldte chokolader. I kapitlet ”Sukker” i min e-bog "FYLDTE CHOKOLADER - en praktisk guide" kan du læse mere om forskellige sukkerarters egenskaber i forhold til holdbarhed, smag og tekstur.

Ved at lade fyldet krystallisere i skallerne i 8-10 timer ved 16-18°C inden lukning, opnår man også længere holdbarhed af de færdige chokolader, end hvis man blot lukker chokoladerne umiddelbart efter fyldning.

En tæt lukning af chokoladerne er naturligvis alfa og omega for holdbarheden. Hvis der er enkelte chokolader i en form, der ikke er blevet lukket ordentligt, så spis dem først, da holdbarheden af dem vil være meget begrænset.

Den optimale opbevaringstemperatur for de færdige chokolader er 16-18°C. Hvis chokoladerne opbevares ved en højere temperatur, vil holdbarheden være væsentligt forkortet.

Forudsat at de færdige chokolader opbevares ved optimal temperatur (eller køligere), at der er arbejdet ”rent” i alle led af chokoladeprocessen, og at chokoladerne er ordentligt lukket, kan alt det fyld, som jeg giver opskrifter på i "FYLDTE CHOKOLADER - en praktisk guide", holde sig 1-2 måneder.